Saopštenje o vodi iz mesnih vodovoda opštine Kula

U zemlji bogatoj vodama, u 21. veku, mi stanovnici opštine Kula korišćenjem vode iz gradskog vodovoda izlažemo svoje zdravlje ozbiljnim rizicima, dok kupovina flaširane vode predstavlja veliko opterećenje naših kućnih budžeta.

Opština Kula je u samom vrhu u Vojvodini po lošem kvalitetu vode. Vodovodne mreže u svim mestima su još uvek dominantno izgrađene od azbestnih cevi čija je upotreba odavno zabranjena u većini zemalja Evrope, jer je azbest kancerogen materijal. U Ruskom Krsturu i Kruščiću je situacija još dramatičnija. Zbog povećane količine arsena, voda u ovim mestima je ZABRANJENA za piće i pripremu jela duže od petnaest godina. U ovim mestima se domaćinstvima isporučuje tehničko-sanitarna voda, ali ne i voda za piće.

Ovi zagađivači vode su tihe ubice jednako koliko i zagađen vazduh. Simptomi nisu uočljivi odmah, ali nakon dugotrajne, višedecenijske izloženosti visokim koncentracijama kao posledica mogu se javiti najteže bolesti.

Šta je uradila opštinska vlast u poslednjih jedanaest godina da preko svojih javnih komunalnih preduzeća reše problem sa isporukom najvažnije namirnice u ljudskoj ishrani? Sem obećanja kojih je bilo na pretek pred svake izbore, na svim nivoima – od saveta mesnih zajednica do parlamentarnih i predsedničkih izbora, od 2012. godine do danas, građani nisu dobili NIŠTA! Kako bi što bolje „prodavali maglu“ građanima, promenili bi po nekoliko desetina metara mreže od azbestnih cevi u samo nekim mestima i na tome bi se stalo.

Dok kvalitet života i usluga u našoj opštini iz dana u dan opada, uredno nam se naplaćuje voda, utužuju nas i isključuju sa vodovodne mreže domaćinstva koja kasne sa plaćanjem računa.

Bezbednost i zdravlje naših sugrađana, kao i poboljšanje kvaliteta života, oduvek su predstavljali prioritet za Demokratsku stranku i zato ćemo u narednim danima postavljati javna pitanja čelnicima opštine Kula:

1. Koliko kilometara vodovodnih mreža je još uvek sa azbestnim cevima, u celoj opštini zbirno i po naseljenim mestima?

2. Koliko je zamenjeno kancerogenih azbestnih cevi u celoj opštini i po naseljenim mestima za
jedanaest godina kako ste na vlasti?

3. Da li znate da je voda kojom se snadbevaju domaćinstva u Ruskom Krsturu i Kruščiću preko JKP „Ruskom“ Ruski Krstur ZABRANJENA ZA PIĆE I PRIPREMU JELA?
Ako ne znate – zašto ne znate?
Ako znate šta ste preduzeli u toku prethodnih jedanaest godina da se ovaj problem reši? Zašto
niste ništa konkretno preduzeli?

4. Da li znate da je „prethodna vlast“ ( termin iz vašeg vokabulara) pokrenula pitanje rešavanja
problema u Ruskom Krsturu i Kruščiću, potpisivanjem protokola između mesnih zajednica Ruski Krstur i Kruščić posle izrađene studije izvodljivosti i idejnog projekta prečistača pijaće vode (male fabrike vode) za ova dva naseljena mesta uz podršku i saglasnost lokalne samouprave još 2011. godine?

5. Zašto ste sve stopirali preuzimanjem vlasti 2012. godine na koju ste došli između ostalog i pričom o ovim problemima vodosnadbevanja?
6. Da li znate da ste kao vlast, u procesu formiranja JKP „Ruskom“ na zborovima građana govorili da vam je ovo prioritet i da ćete to pitanje rešiti po hitnom postupku?

7. Da li znate da taj „hitni“ postupak traje već 11 godina?

8. Kakva je sudbina javne nabavke za izgradnju fabrike vode za pomenuta mesta koju ste raspisali u decembru 2015. godine?

9. Kada će se pristupiti rešavanju problema „vode“ u naseljenim mestima Ruski Krstur i Kruščić,
kako je obećao i sadašnji predsednik Republike na političkom mitingu vladajuće SNS partije u
Somboru 2017. godine, odnosno pre punih 6 godina: „Izgradićemo prečistač za vodu za mesta Ruski Krstur i Kruščić, i u taj posao se kreće odmah“.

10. Zašto niste ispunili obećanje vašeg „šefa“?

11. Da li znate da je predsednik Aleksandar Vučić prilikom posete opštini u leto 2019. godine izjavio da se sa izgradnjom fabrike vode za Ruski Krstur i Kruščić – kreće odmah?

12. Da li ste predsednika krivo informisali ili je vaš „šef“ izmanipulisao sve građane ovih naseljenih mesta?

13. Šta je sa najavom tadašnjeg i sadašnjeg predsednika opštine iz avgusta 2020. godine da se sa izgradnjom fabrike vode kreće odmah po „odmrzavanju“ stopiranih investicija zbog epidemije
korona virusa?

14. Da li ste informisani da epidemija korona virusom odavno nije razlog za „zamrzavanje“ investicija i da je više nema?

15. Da li znate da je voda koju isporučujete preko JKP „Ruskom“ domaćinstvima u Ruskom Krsturu i Kruščiću SANITARNO-TEHNIČKA VODA? Ako znate zašto JKP „Ruskom“ fakturiše domaćinstvima kao voda za piće po cenama koja je izjednačena sa vodom koja zdravstveno ispravna!?

16. Da li znate da se takvim načinom fakturisanja kršite nekoliko zakona: Zakon o vodama, Zakon o komunalnim preduzećima, Zakon o zaštiti potrošača.

17. Da li znate da je zakonom zabranjeno da se domaćinstvima fakturiše nešto što im se ne isporučuje? Ako ne znate – zašto ne znate?

Nema važnije investicije u opštini od obezbeđivanja svim građanima ispravne vode za piće!
ISPRAVNA VODA I ČIST VAZDUH su najvažniji preduslovi za život čoveka – ZA ŽIVOT SVEGA!