Opština Kula obmanjuje svoje građane

Pored obmana i smutnji kojima nas godina zaluđuje vrh države, imamo mi toga i na lokalnom nivou vlasti.

Predsednik opštine Kula je na sednici Skupštine opštine Kula od 22.03.2023. ponovio tvrdnju da je jedini razlog zašto bunar u Liparu nije nikada pušten u rad – pravni razlog. Konkretno, kaže dalje predsednik, bunar nije priključen na vodovod zato što prethodni sazivi Saveta MZ Lipar nisu dozvoljavali prenos prava raspolaganja vodovodnom mrežom sa MZ Lipar na opštinu Kula, odnosno na JKP Komunalac.

Jednostavnije rečeno, opština Kula tvrdi da je bez predaje vodovoda nemoguće priključiti bunar.

Na osnovu tačno čega opština ovo tvrdi? Na osnovu kojeg zakona, na osnovu kojeg pravnog akta?

Ne postoji pravni osnov za ovu tvrdnju. Ova tvrdnja je čista obmana. Tačno je da raniji sazivi Saveta MZ Lipar nisu bili saglasni sa predajom vodovodne mreže opštini, ali je tačno i da nikada nijedan Savet MZ Lipar nije bio protiv priključenje novog bunara na vodovodnu mrežu. Bunar je i bio izgrađen po inicijativi Saveta MZ Lipar. Zbog toga je i bilo moguće da sporazumno, i uz fer uslove između opštine Kula i MZ Lipar, bunar bude pušten u rad odmah po završetku izgradnje. Vodovodom bi po sporazumu određeno vreme nastavio da upravlja Savet, Liparčani bi dobili preko potrebnu vodu iz novog bunara još pre sedam godina, svi bi bili zadovoljni, ovu temu sada niko ne bi ni pominjao jer je sporazum bio moguć.

Ali, opština nije bila za sporazum. Bilo joj je bitnije da bahato demonstrira moć, da nepokorne Liparčane uceni, siledžijski kazni i disciplinuje po principu – dok ne predate vodovod ne damo vam da koristite vaš bunar. Ovo je brutalna ucena jer je opština svojom moći sprečila priključenje bunara iako ga je selo platilo do zadnje pare onoliko koliko je trebalo da plati. A i izgradnju vodovoda je inače nekada davno selo platilo svojim novcem.

To je sve u stvari prilično perfidno smišljena osveta prema „selu koje je pobedilo Vučića“ (kako je zvano u javnosti), zato što u ranijem periodu, u dva uzastopna saziva Saveta u Liparu nije bilo ni jednog člana iz SNS-a.

Od 2021. SNS ima pod kontrolom Savet, ali ni tada opština ne rešava problem. Novi Savet tek nedavno predaje vodovod (u potaji i bez saglasnosti sela), a opština pod pritiskom opozicije najzad obećava priključenje bunara, uz dodatne, ne male troškove. Zašto sad opet troškovi ako je sve u redu sa objektom, kako kaže predsednik opštine?

Zašto opština nije ishodovala Upotrebnu dozvolu za ovaj objekat za koji tvrdi da je potpuno tehnički i sanitarno ispravan? Bilo je vremena za to, i više nego dovoljno, sedam dugih godina, ali Upotrebne dozvole nema. Koliko sad treba još da čekamo na Upotrebnu dozvolu? Očigledno je da postoji neki problem, da li je problem možda bakteriološka infekcija objekta?

Zbog teškog obmanjivanja javnosti, zbog izbegavanja odgovornosti po svaku cenu, zbog svaljivanja krivice na stanovnike Lipara, zbog zapostavljanja osnovnih životnih potreba svojih građana, zbog zloupotrebe funkcije lokalne vlasti, zbog neobavljanja svojih dužnosti, zbog lošeg vođenja komunalne politike, zbog nesprovođenja Zakona o komunalnim delatnostima, zbog nespremnosti da se obrate svojim građanima i da im obrazlože zašto su im naneli materijalnu štetu, i da im objasne zašto gaze njihovu volju, zahtevamo momentalnu ostavku gospodina Miljanića na mesto predsednika opštine, i adekvatne konsekvence i za sva druga odgovorna lica opštinske uprave.

Vladimir Vojnović

Predsednik Opštinskog odbora Demokratske stranke u Kuli