Lutovac: Konsultacije kod Vučića odaju privid normalne države, DS u tome neće učestvovati

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac pojasnio je stav demokrata da ne treba ići na konsultacije kod Aleksandra Vučića povodom formiranja nove Vlade u emisiji Pregled dana na televiziji Nova S

„Institucija razgovora, konsultacija sa političkim strankama o formiranju Vlade jeste institucija i tekovina u demokratskim, uređenim državama. Mi nismo ni demokratska, niti uređena država. I ovo služi samo za jednu stvar: da se stvori privid o tome da imamo normalnu državu. Mi ne želimo da učestvujemo u stvaranju takvog privida jer ništa nije normalno u ovoj državi. Sad jedan igrokaz u kojem bi učestvovala i Demokratska stranka koja bi razgovarala, navodno, o formiranju Vlade treba da ustvari stvara taj privid normalnosti,“ smatra Lutovac.

Predsednik demokrata podvlači da Demokratska stranka nema šta da razgovara sa Vučićem o formiranju nove Vlade jer nije zainteresovana da bude u Vladi koju će da predvode Aleksandar Vučić i SNS. S druge strane, demokrate kažu da nisu zainteresovane ni da razgovaraju o tome da čine parlamentarnu većinu.

„Kada pogledate samo izborni proces koji je započeo 3. aprila i još uvek nije okončan, onda vi možete videti sa čime se mi suočavamo, dakle, sa jednom opstrukcijom demokratije u Srbiji, sa jednom opstrukcijom koja vodi ka tome da Aleksandar Vučić želi da pokaže svim građanima Srbije da im nije potrebna ni Vlada, nije potreban ni Parlament, sasvim je dovoljno to što je on predsednik države. I on to nama svima pokazuje i onda želi da sa nekim konsultacijama deli odgovornost sa svima, i u pogledu spoljne politike, i u pogledu unutrašnje politike opstrukcije i odugovlačenja,“ poručuje Lutovac.

Lutovac je najavio i da će 10 poslanika i poslanica Demokratske stranke u parlamentu biti tu da podrže inicijative za formiranje anketnih odbora koji se tiču razotkrivanja svih afera, između ostalih i afere u Telekomu, ali i da će tražiti da se formira anketni odbor i o EPS-u, i o Jovanjici, i o drugim aferama, da bi građani Srbije najzad dobili informacije o tome šta se dešava u zemlji Srbiji.

Informativna služba DS